Motocross- och enduroglasögon

Allt om Crossglasögon

Skydda Ögonen mot naturen..

Motocross och enduro är fartfyllda utesporter med naturen som idrottsplats.

På banan och i skogen finns då självklart naturliga element som påverkar. Tillsammans med fartvinden kan dessa faktorer ge ganska stora syn- och siktproblem.

Att skydda synen med bra crossglasögon är verkligen ett måste!

Köpa Crossglasögon

Men när det kommer till dina ögon är det inte bara skydd som cross- och enduroglasögonen ger.

Utan de är många gånger en förutsättning för att kunna köra överhuvudtaget.

Faktorer och situationer när Glasögonen hjälper till:

  • Du har fartvinden som gör att ögonen tåras och ger dig svårigheter att kunna se.
  • Det kan regna + att det då vid blött väder stänker från din egna motorcykel.
  • Du har många gånger också konkurrenter, eller vänner, som kör samtidigt som dig. Då stänker det en hel del..

Hör upp: Att välja rätt glasögon är ingen vetenskap, men det finns ändå några råd vi kan ge dig på vägen. Du läser mer om dessa längre ner i texten. Vi har försökt att ta med alla aspekter i beräkningen.

[thrive_headline_focus title=”Varför Du behöver Mx-Goggles” orientation=”center”]

Många motocrossåkare pratar om att de utan glasögon ibland känner sig nakna – och det kan många gånger vara så. Och inte bara rent fysiskt.

Glasögonen är oftast det sista man tar på sig innan man sticker iväg. Och det är för många en ritual som gör en redo för åkning.

När glasögonen är på plats så är man redo att köra iväg!

Vi Rekommenderar Motocrossglasögon - Bra Köp


Fox - Air Space Draftr

Fox - Air Space Draftr Glasögon

Pris: 550:-

100% - Racecraft MX

100% - Racecraft Crossglasögon

Pris: 775:-

Scott - Prospect Chrome

Scott - Prospect Chrome Crossglasögon

Pris: 1095:-

Cross- och endurocyklar har grova däck som gör att det flyger upp en hel del smuts och stänk. Glasögonen ska skydda dina ögon mot detta. Utan en klar syn blir körningen i stort sett omöjlig att genomföra.

Detta plus vinden som viner i ögonen och gör så att det börjar tåras. Det blir i stort sett omöjligt att klara sig utan dem.

Att bli riktigt nersprutad i en sandsväng eller på ett blött parti är inget vi önskar någon - utan glasögon.

Visst är det så att det går mode i olika varumärken eller glasögonmodeller men det är ändå en viktig detalj i din utrustning.

Välj först efter passform och kvalitet, sedan kan färg eller märke få bestämma.

[thrive_headline_focus title=”Att Tänka På vid Köp av Glasögon för MX” orientation=”center”]

Ett par bra crossgoggles ska passa och kännas bra tillsammans med din hjälm – det är det viktigaste att först se till.

Det är alltid bäst att köpa glasögon efter att du köpt din hjälm. Anledningen till det är att du behöver se till så att de passar tillsammans med öppningen i din hjälm. Ett par för stora goggles som tar i kanterna på hjälmöppningen kommer inte ge dig det skydd de är tänkta för.

Butiker med Crossglasögon & Utrustning


Här hittar du de motocross- och endurobutiker som vi samarbetar med eller rekommenderar. Gäller både markbutiker som onlinebutiker.

Är det kanske så att du inte inte riktigt vet vart din närmsta crosshandlare ligger - då har du tur. Vi har nämligen byggt upp en rad med samarbeten med butiker över hela vårt avlånga Sverige.

Du hittar dom genom att klicka dig vidare här nedanför.

De ska dessutom ha bra ventilation för att motverka imma.

Ett bra ventilerat glasöga motverkar i mångt och mycket imma. Något som annars kan vara väldigt besvärligt.

Kolla även in vad det är för sorts foam på insidan av ramen och hur många lager den består av. Den ska vara tjock för bra svettupptagningsförmåga men ändå inte vara alldeles för tjock så att de inte passar ordentligt.

Tips: Ha som vana att alltid köpa på dig minst en extra lins och ett paket med tearoffs när du köper crossgoggles. Kan garantera att det kommer behövas förr eller senare. Guld värt om det redan finns när det så är dags!

[thrive_headline_focus title=”Tear Offs eller Roll Offs – vilket är bäst?” orientation=”center”]

Det är en väldigt personlig fråga. En del föredrar det ena, medan andra helst använder det andra systemet.

Vårt råd är att testa själv och se vad som du trivs bäst med. Men här kommer också lite övrig information:

Goggles med TearOffs

motocross glasögon med tear offsMed TearOff systemet så kan du själv bestämma hur många skivor du vill ha eller tror du kommer att behöva.

En nackdel här är dock att det finns en begränsning på hur många siktskivor (tearoffs) du kan sätta på innan sikten blir försämrad. Det är dock ganska personligt hur många man kan använda, dvs hur ”dålig” sikt du kan tänka dig att leva med (under en begränsad tid dock).

Det händer även att man drar bort flera och i värsta fall alla tear offs i ett och samma drag. Vilket naturligtvis kan vara riktigt jobbigt och irriterande under ett heat eller annan tävling.

Det är dock ett bättre system sett ur perspektivet synfält. Detta då en tear off täcker över nästan hela linsen. Vilket innebär att när du drar bort en så kommer du att ha ett helt smutsfritt synfält.

Goggles med RollOffs

Crossglasögon med Roll OffsNär det kommer till rolloff systemet så räcker det i nästan alla fall längre. Du har helt enkelt fler drag (vilket innebär rent synfält – ett tag iaf). Så vid väldigt smutsiga förhållanden är denna lösning att föredra.

En nackdel är dock att när det är väldigt mycket regn i luften så har fukten en tendens att ta sig in under den lilla siktremsan. På så sätt kan den fastna och det blir väldigt svårt att se. Detta löses många gånger genom att en extra liten lins fästes på den befintliga linsen med en överlappning över roll-offilmen.

  • Ett annat tips för att undvika problemet med att filmen fastnar på linsen är att dra en tunn fiskelina i två strängar mellan film och glaset. Löser många gånger problemet perfekt!

Något en del upplever som störande är att synfältet vid väldigt skitiga förhållanden blir smalt. Detta pga av att filmen i sig måste vara smal för att kunna passa att dra över hela glasögat. Du blir alltså inte av med smutsen på de andra delarna av linsen, förutom just där filmen sträcker sig.

[thrive_headline_focus title=”Imma – Hur Du Blir av med Problemet” orientation=”center”]

Det kan bli väldigt frustrerande om man ofta har problem med att glasögonen immar igen. Det är nämligen i stort sett helt omöjligt att se igenom en igenimmad lins.

Oftast så uppstår problemet vid fuktiga förhållanden och när temperaturen skiftar.

Det kan även variera från person till person, säkerligen har det att göra med kroppstemperatur och hur mycket man svettas.

Det finns idag bra glasögon med dubbla glas som i mångt och mycket förhindrar uppkomsten av imma. Har du problem och inte testat dubbelglas så gör det. Finns även olika sprayer som kan kanske inte förhindrar men i alla fall försvåra för immbildning.

Tips: I värsta fall kan du testa att ta upp små ventilationshål i glasögats foam, dock inte att rekommendera när det dammar.

Att byta hjälm till en annan modell är också ett alternativ. Luft rör sig olika och det gäller även vår utandningsluft, vissa hjälmmodeller passar kanske inte till alla.

Nu har du precis läst och fått lite mer info angående cross- och enduroglasögon. Är det något du känner att vi missat eller om du skulle ha några frågor? Då är du mer än välkommen att kontakta oss. Det gör du enklast här!