Motocrosskläder

Allt om Crosskläder

Crosströja, Crossbyxa & Crosshandske..

Ok , så här är det.

Ett snyggt, säkert och bra passande set av crosskläder (ett set består då av crosströja, crossbyxa och crosshandskar) är troligen den minst viktiga delen i din utrustning. Detta om vi endast tänker på själva säkerhetsaspekten.

Men det gör vi ju inte bara…

Köpa Crosskläder

...utan vi vill självklart även se bra ut och trivas i de kläder vi kör i. Och då blir det istället en relativt central del i vår crossutrustning.

Hör upp: Det vi skrivit ovan har kanske en viss skämtsam ton. Men faktum är att motocrosskläderna inte är speciellt avgörande för din säkerhet. Här är det istället hjälm, stövlar, goggles och andra skydd så mycket viktigare.

Dock är det så att du ska välja kläder som passar dig och din smak. Crosskläderna är trots allt den del av din utrustning som syns allra mest.

Men kanske framför allt ska du köpa ett klädset som klarar av att stå emot allt det slitage som crossåkning utsätter det för. För sliter, det gör det!

[thrive_headline_focus title=”Vilka Crosskläder Ska Du Köpa?” orientation=”center”]

Hoppa direkt till respektive plagg:

Vilken sorts mx-kläder och vilket märke du ska välja är beroende av en rad olika saker.

Nummer #1 är förmodligen din budget.

Andra faktorer som också kan spela roll är om du har ett favoritmärke, vilka märken din lokala butik lagerför eller om du helst köper på erbjudande och/eller reor.

Men det finns även ett par andra saker du bör tänka på. Mer om det längre ner.

Motocrosskläder och utrustning kan på ytan många gånger se mer eller mindre lika ut. Förutom då de väldigt många olika mönster- och färgkombinationerna som finns. Men det är inte riktigt hela sanningen.

Vi ska här försöka förklara och lära dig om saker du ska titta efter när du är ute och letar efter din nya uppsättning med mx-kläder.

Vi hoppas på fortsatt trevlig läsning..

[thrive_headline_focus title=”Crossbyxor – Vad Titta Efter Vid Köp” orientation=”center”]

Det kan låta som en självklarhet, men det är viktig att köpa crossbyxor som passar dig. Det vill säga din form, dina ben och din rumpa.

Bra passform är a och o.

Du sitter och står om vart annat. Du sträcker på dina knän och höft mer eller mindre hela tiden. En byxa som inte sitter bra kommer att hindra dig i din körning mer än du tror.

Titta även efter crossbyxor som har ett kraftigare och motståndskraftigt material på insidan vid knäna (vanligtvis Kevlar) och på rumpan.

Du vill ju även ha ett par som ser bra ut, med färger som du gillar. Kanske också färgkombinationer som passar tillsammans med den crosscykel du kör.

Vi Rekommenderar Motocrossbyxor - Bra Köp


Alpinestars - Racer Braap

Alpinestars - Racer Braap Crossbyxa

Pris: 999:-

FXR - Clutch Retro

FXR - Clutch Retro Crossbyxa

Pris: 1199:-

Fly Racing - Kinetic ERA

Fly Racing - Kinetic ERA Crossbyxa

Pris: 1249:-

När du kör med rätt åkteknik så använder du dina knän och lår till att klämma åt cykeln. Det ger dig en bättre balans och gör att du helt enkelt kan köra fortare.

Men det innebär också att detta område kring just knä/lår blir extra viktigt på byxorna. Det här är ett område på motocrossbyxor som utsätts för mycket slitage. Med tanke på just detta har de flesta tillverkarna redan lagt till extra mycket material på just insida knä. Vilket självklart kan vara mycket fördelaktigt.

Många byxor på marknaden är tillverkade i nylon- polyester och andra stretchmaterial, vilka är uthålliga, stretchbara och torkar lätt efter att de blivit blöta.

Tips: När du provar crossbyxorna, gör det tillsammans med dina knäskydd och stövlar. Du måste ha en viss rörlighet runt knäna för att kunna röra dig bra och smidigt på hojen.

[thrive_headline_focus title=”Crosströja – Hitta Den Perfekta För Dig” orientation=”center”]

De flesta crosströjorna på marknaden är tillverkade i någon sorts nylon- eller polyesterliknande material. Det är ett material håller hög kvalitet och som klarar av mycket slitage. Det torkar dessutom väldigt snabbt när det blivit blött.

När du ska prova en tröja så tänk på att även ha dina skydd under. Tröjan och ärmarna ska inte sitta åt för hårt och begränsa din rörlighet.

Den ska inte heller dra i din nacke eller sitta åt för hårt vid halsen.

Vi Rekommenderar Motocrosströjor - Bra Köp


Answer Racing - Syncron

Answer Racing - Syncron Crosströja

Pris: 299:-

MSR - M16/17 Axxis

MSR - M16/17 Axxis Crosströja

Pris: 199:-

FXR - Mission Mx

FXR - Mission Mx Crosströja

Pris: 399:-

Något som är extra viktigt är att tröjan absolut inte får klämma åt runt handleden eller uppe på underarmen. Detta kan annars hämma blodgenomströmningen, vilket i sin tur kan leda till jobbig armpump.

Vanligtvis är dock tröjärmens muddar gjorda av stretchbar Lycra så det ska inte behöva bli ett problem.

Men håll i alla fall koll på det och tänk på att känna efter när du provar tröjor.

Om du ofta kör i väldigt varmt och klibbigt väder, alltså inte Sverige :), är det extra skönt och välkommet med en tröja som har speciellt material och detaljer för bästa möjliga ventilation.

Tvärtom gäller vid vinterföre. Då är det istället extra skönt med mer och varmare material nära kroppen.

[thrive_headline_focus title=”Crosshandskar – Viktigt att Hitta Rätt” orientation=”center”]

Crosshandskarna är kanske en utav de saker som är mest förbisedda i utrustningsväg. Dina händer är dock en viktig kontaktpunkt mellan dig och din motorcykel.

Du ska lägga en hel del tid och pengar på att prova olika modeller för att hitta rätt handskar för just din hand och din körstil.

Blåsor är ett stort problem som många dras med, speciellt undertecknad. Handsken tillsammans med svett och den friktion som uppstår gör att det lätt bildas blåsor i handen som sedan spricker och blir sår. Det gör det väldigt smärtsamt att köra och kan även leda till att du får ta långa pauser mellan dina åktillfällen.

En bra passande handske kan minska risken för blåsor avsevärt.

Vi Rekommenderar Motocrosshandskar - Bra Köp


Leatt - GPX 2.5 X-Flow

Leatt - GPX 2.5 Crosshandske

Pris: 369:-

100 Procent - iTrack

100 Procent - iTrack Crosshandske

Pris: 249:-

Alpinestars - Racefend

Alpinestars - Racefend Crosshandske

Pris: 279:-

Vi har alla olika längder, tjocklekar och storlek på hand och fingrar. Här är så några saker att titta och tänka på när det är dags för crosshandskar. Nummer 1 är först och främst en bra passform.

När Du provar Motocrosshandskar

Ta på dig handsken och forma handen som om du höll i ett styre, känn efter så att de smidigt följer din hand. Var uppmärksam på att de inte ska skrynklas och tryckas ihop för mycket i din handflata. Titta även efter sömmar som senare vid körning kan skava och ge dig obehagliga problem. Även vid fingrarna, speciellt kopplings- och bromsfinger.

När du hittat en modell som passar dig och din hand perfekt. Köp då gärna flera par så att du har nya att ta till när de nuvarande slitits ut.

Ett smart sätt att ligga steget före!

Tips: Tävlar du? Kanske kör du några långlopp i enduro om året? Hur som helst..

Se till att aldrig starta en tävling med helt nya handskar. Är det dags för nya måste du se till att använda dem åtminstone några pass innan tävlingen.

[thrive_headline_focus title=”Vad Göra Vid Begränsad Budget?” orientation=”center”]

Att köpa sig en komplett crossutrustning är oftast en ständigt pågående process och inte något man gör i ett enda stort inköp. Det är helt enkelt väldigt dyrt med crossutrustning, speciellt då eftersom det är flera olika produkter som behövs.

De flesta av oss köper något då och då och uppdaterar crossutrustningen med tiden och över åren. Att köpa allt i bulk är det bara ett fåtal som klarar av.

Här är några tips om du har en mer begränsad budget:

Ett bra knep är att då köpa ett klädset (kombo), det vill säga ett paket med både tröja, byxa och handskar. Ibland kan det även röra sig om bara tröja och byxa.

Varför kan det vara smart? Jo den initiala köpesumman är ju visserligen högre men på totalen och utslaget per plagg kan man där spara många sköna hundralappar.

Skulle du ha väldigt lite pengar och du därför måste prioritera och välja något plagg bland crosskläderna att köpa först, så följer våra råd här.

Ordningen du ska köpa Crosskläder i:

  • #1 - Crossbyxorna
    Byxorna är viktiga ur många synvinklar. De är den största kontaktytan mellan dig och crossen, därmed slits de också väldigt mycket. Du behöver dessutom bra med material mellan dig och varma ytor såsom avgasrör, ljuddämpare och motor.
  • #2 - Crosshandskar
    Bra handskar är väldigt viktigt för dina händer. Händerna är också en viktig kontaktyta mellan dig och din motorcykel. Friktionen som blir mellan handsken och handtaget ger lätt blåsor och hudförhårdnader. Blåsor som spricker kan vara ett stort problem.
  • #3 - Crosströjan
    När allt kommer omkring är det många gånger endast en tröja och det har du förmodligen redan många av. Det finns olika material som passar bra till olika tillfällen men mest handlar den om hur du vill se ut på banan.

[thrive_headline_focus title=”Vilken Crossbutik är Bäst?” orientation=”center”]

Den frågan är svår, för att inte säga omöjlig att svara på.

Det är mycket som spelar in så det beror självklart på en mängd olika faktorer.

Men efter som du är här hos oss, på en sajt dedikerad till just crossutrustning, så har vi i alla fall några butikstips på vägen.

Butiker med Crosskläder & Utrustning


Här hittar du de motocross- och endurobutiker som vi samarbetar med eller rekommenderar. Gäller både markbutiker som onlinebutiker.

Är det kanske så att du inte inte riktigt vet vart din närmsta crosshandlare ligger - då har du tur. Vi har nämligen byggt upp en rad med samarbeten med butiker över hela vårt avlånga Sverige.

Du hittar dom genom att klicka dig vidare här nedanför.

Bor du i närheten av en bra handlare så rekommenderar vi dig att besöka den butiken.

Alla sorters skydd och annan utrustning som är passformskänslig är bäst att köpa hos någon där du kan testa och prova de olika produkterna. Det ger bäst slutresultat!

Har du dock alltför långt till närmsta butik så är onlinehandel ett fullgott alternativ. De flesta av dagens e-handlare har schyssta villkor som gör att du kan göra ett tryggt och bra köp.

Happy shopping!

Nu har du precis läst och fått lite mer info angående Crosskläder, såsom tröja, byxa & handskar. Är det något du vill tillägga eller har några frågor? Då är du mer än välkommen att kontakta oss. Det gör du enklast här!