Varukorg

# Snabba leveranser

# Gratis Frakt vid köp över 1000 kr!

Nybörjare – här är Tips & Råd

Ny inom Motocross eller Enduro?

Först och främst – kul! Och välkommen..

Här hoppas vi kunna hjälpa dig med att reda ut begreppen kring de kläder och skyddsutrustning som krävs för att köra.

Ok? Då kör vi!

Som nybörjare, eller om du känner någon som vill börja köra cross, kan det vara svårt att få ett tydligt grepp om vilken utrustning som egentligen krävs. Och vi förstår det.

Det finns en hel del olika produkter och skydd som ska användas.

Tittar man sedan även på kostnaderna kan det kännas överväldigande. Motocrosscykeln, + bensin och reservdelar, kostar mycket pengar. Motocross är helt enkelt en relativt dyr sport.

Men även kostnaden för kläder och skyddsutrustning, som vi ska diskutera här, blir i slutändan relativt hög.

Crossutrustning för Nybörjare

Vi på Crosskläder.se försöker här guida och visa dig hur du ska lyckas ro iland allt.

Vare sig du letar efter bästa pris, den mest säkra, de senaste prylarna eller om du bara vill se bra ut på banan – så hoppas vi kunna hjälpa dig.

Speciellt du som är ny inom sporten.

Du är extra mycket välkommen hit!


Motocross är en sport, och för en del en livsstil, som utövas av tusen och åter tusen med åkare runt omkring i världen.

Så vi kan lugnt konstatera att du inte är ensam om att läsa här om Crosskläder – det intresserar helt enkelt väldigt många.

Att köra mx/enduro är sjukt kul! Men man ska också vara medveten om de risker som medföljer. Det är också därför rätt motocrosskläder och skyddsutrustning är så otroligt viktigt. Och också anledningen till varför denna sajt finns.


Hur Vi kan Hjälpa Dig Hitta Rätt Crossutrustning

Motocrossutrustning och crosskläder är en ganska bred och omfattande beskrivning av en rad olika produkter som används av mx- och enduroutövare.

Att köra cross och enduro kräver en hel del utrustning och i de flesta fall en produkt utformad för att passa just bäst för det speciella ändamålet.

Mycket utav kläderna och utrustningen kan även användas till bland annat fyrhjuling, bmx, downhillcykling med mera. Vilket självklart underlättar om du nu även håller på med någon av dessa sporter.

Vad är det då för utrustning som krävs?

Här tar vi och går igenom de olika produkterna.

Vi börjar från toppen och arbetar oss nedåt på kroppen:

 • Crosshjälm
 • Crossglasögon
 • Nackskydd (eventuellt)
 • Crosströja
 • Crosshandskar
 • Crossbyxor
 • Crosstövlar

Detta är dock endast det du ser och som bärs på utsidan av kroppen. Under allt detta finns även diverse viktiga skydd i form av:

 • Armbågsskydd
 • Axel- och Bröstskydd
 • Ryggskydd
 • Njurbälte
 • Knä- eller Benskydd
 • Crossbyxor
 • Crosstövlar

Ibland handlar det även om fler skydd än så.

Som du kan se är det en rad produkter som behövs och därför kan den totala inköpskostnaden bli ganska hög.

Att hitta de lägsta priserna och bästa erbjudandet kan hjälpa dig att få ner kostnaderna rejält. Precis som att göra en ordentlig och grundläggande genomgång av produkterna du tänkt köpa – innan själva köpet görs.

Våra mer ingående Produktguider

Motocrosshjälm
Motocrosskläder
Motocrosstövlar
Motocross- och enduroglasögon
Motocrosskydd

Här ovan kan du läsa mer ingående och beskrivande guider över de olika produktsegmenten. Du kommer även hitta några produktrekommendationer på varje enskild sida.

Det är en del att tänka på men jag hoppas att vi lyckats få med det mesta som gör att du kommer känna dig trygg när du börjar leta efter produkter som passar dig.

När du känner dig redo att handla så gäller det förstås att du hittar en bra butik som kan hjälpa dig på bästa sätt.

För att underlätta för dig och göra det enklare att hitta butik så har vi även en rad med butiker som vi samarbetar med. Dessa handlare, både online som offline, hjälper dig att få rätt produkt till rätt pris.

Tips: Är du nybörjare så är vår rekommendation att du besöker en lokal handlare de första gångerna du ska testa och köpa crossutrustning. Det är mycket vunnet på att i lugn och ro kunna prova olika produkter för att bilda sig en uppfattning om vad som passar bäst.

Butiker med Crosskläder & Utrustning

Vi har samlat ihop Sveriges allra bästa butiker för Crosskläder och utrustning. Vet du vad du vill ha. Sök upp din butik här direkt!

Alla Våra Butikspartners ger Dig Bra Service

Hitta Handlare Nära Dig | Hitta Din Onlinebutik

Vi har dessutom skapat en lista över alla de olika varumärken (förhoppningsvis blir det alla med tiden iaf) som finns tillgängliga inom crosskläder- och utrustning.

Där kan du läsa mer om märket och vilka typer av produkter som de tillverkar och säljer.

Vilka Produkter är ett Måste för Nybörjaren?

Vi har nämnt att kostnaderna för att köpa på sig en ny komplett crossutrustning är ganska hög. Med det sagt så kan vi förstå att det blir för mycket för en familj att köpa på sig allt. Om ekonomin inte riktigt finns där så börjar man leta ”genvägar”.

Frågan man säkert ställer sig är istället:

 • Vad måste vi ha nu direkt och Vad kan man kanske vänta lite med?

Och som sagt frågan är helt naturlig. Men vårt korta svar är ingenting. Säkerheten är så pass viktig och riskerna så tydliga.

Men…och det här är ett stort MEN. Om det inte finns utrymme idag för att köpa allt så är det denna ordning vi rekommenderar att inköpen görs. Där hjälm är överlägsen 1:a och stövlar lika klar 2:a.

 1. Hjälm
 2. Stövlar
 3. Ryggskydd
 4. Glasögon
 5. Övriga Skydd
 6. Tröja/Byxa/Handskar

Andra kan säkert ha olika synpunkter på vilka kroppsskydd som bör komma först men detta är vår rekommendation.

Vilka Crosskläder & Märken är de Bästa?

Crossklädesmarknaden är överfull av märken och modeller. Detta samtidigt som nya produkter tas fram i rask takt med nya innovativa material.

Allt detta kan lätt leda till att det ibland kan kännas som det finns för mycket, det blir svårt att hitta rätt produkt.

För mycket att välja mellan helt enkelt.

Med hjälp av våra guider, artiklar och tjänster hoppas vi du kan slappna av, samt i lugn och ro kunna hitta helt rätt.

Det är naturligtvis inte lätt eller ens möjligt att nämna vilket av alla märken som är det bästa. Alla har olika produkter som är olika bra. Självklart finns det dock varumärken som är mer populära än andra.

Ett utav dessa är marknadsledaren Fox Motocross. Fox har under det senaste årtiondet vuxit och blivit mer än bara en producent av crosskläder, istället är det numera ett livsstils märke med förgreningar i en rad olika actionsporter. Andra märken värda att nämna är till exempel det svenskstartade Thor MX och Alpinestars.

Nya märken och producenter är dock hela tiden i antågande och utbudet samt konkurrensen är stor. Och det är självklart en bra sak för oss konsumenter. Vi får då fler produkter att välja mellan. Samtidigt som produktutvecklingen är ständigt pågående vilket leder till bättre och säkrare prylar.

Framför allt ger bra konkurrens oss lägre priser, och det uppskattas naturligtvis.

Även om priserna för olika produkter är viktiga – kom ändå ihåg att inget kan vara för dyrt för din egna säkerhet!

Trender och Mode inom Mx-Världen

Som inom i stort sett alla sporter och branscher finns det trender, mode och cykler. Detta gäller även för crosskläder och utrustning.

För dig som ny inom sporten eller som har barn som är intresserade kan det vara svårt att hänga med.

Ibland är det just ”Det” märket eller produkten som gäller för att under nästa år eller månad vara något annat. Inom motocrossen är ungdomar och till viss del barn en stor målgrupp och dessa är speciellt ”på” med vad som gäller. Early adopters som man också brukar kalla dem.

Hör upp: Crossen är väldigt sammankopplad med andra actionsporter och det streetwear som gäller just där. Man kan säga att skateboard, bmx, snowboard med flera, tillsammans med mx har skapat och byggt upp ett eget segment inom street- och lifestylekläder.

Vi tycker det är bra att det finns en viss del av trender och stilar inom branschen. Det skapar ett driv och efterfrågan. Men det får aldrig överskugga det absolut viktigaste – vilket är säkerheten.

Ha därför som regel när du handlar till dig själv eller dina barn att följa denna rangordning:

 1. Säkerheten – säkerhetskrav, storlek och passform
 2. Kompatibilitet – passar denna produkt tillsammans med andra jag har
 3. Plånbok – förköp dig aldrig, anpassa köpet efter din budget
 4. Märke, Modell och Färger – välj det du trivs i och helst vill ha

Nu kan det finnas gånger när detta inte gäller men ha som regel att försöka följa denna guide. Det gäller dock inte samma för alla sorters utrustningsprodukter.

Vad Är Motocross & Hur Utövas Sporten?

För dig som är ny och intresserad, men som inte riktigt har full koll på sporten. Just för dig har vi satt ihop en liten guide till själva motocrossporten.

Crossåkare Flyger

Här i Sverige växte motocrossen fram efter andra världskrigets slut. Den blev nästan omgående en av de mer populära Mc-sporterna. Anledningarna till dess popularitet ligger säkert i frågan vad den ger tillbaka. Du får så otroligt mycket tillbaka i form av fart, spänning, adrenalinkickar och slutligen den totala kontrollen på sig själv och sin motorcykel.

Vad du behöver för att kunna köra

Du behöver självklart en motorcykel avsedd för crosskörning samt kläder & skyddsutrustning. Utrustningen får du får hjälp med att hitta här på vår sajt CrossKläder.se.

Att Träna Cross

Sin träning sköter man på avlysta banor. En motocrossmotorcykel får inte köras på allmän väg. För att få köra på vägar krävs motorcykelkörkort samt en registrerad enduromotorcykel. Vi har i Sverige en mängd med banor och du har säkert en ganska nära där du bor.

Sugen på att Börja Tävla

För att få tävla krävs medlemskap i en SVEMO-ansluten klubb samt en tävlingslicens. Allt detta kan den klubb du väljer att gå med i hjälpa dig med. Du hittar klubbar i respektive distrikt här.

Man kan börja tävla seriöst från 12-års ålder men det finns även tävlingar för de som är yngre än så också, så kallade Guldhjälmstävlingar.

Där har Du nu fått lite mer info angående Crosskläder och Utrustning som krävs för att komma igång. Om du skulle ha några frågor eller något att tillägga så är du mer än välkommen att kontakta oss. Och du gör det enklast här!

👀 Se till att du inte missar när vi droppar nya produkter!

Vi spammar inte! Läs mer i vår integritetspolicy

Gratis Frakt

Vid köp över 1000 kr
(annars 99 kr)

30-dagars Full Returrätt

Smidiga returer. Testa och prova. Du har 30 dagar på dig

Enkla betalningar med Klarna

Smidiga och trygga betalningar med Klarna

Vi Älskar Varumärken

Hitta flera av dina absoluta favoritmärken här hos oss