Motocrosshjälm

Allt om Crosshjälmar

Viktigaste detaljen i din Utrustning

Vi kan med största säkerhet säga att den allra viktigaste produkten i din crossutrustning är en crosshjälm.

Motocross & Enduro är fartfyllda sporter, sporter med snabba motorcyklar och ibland svår terräng. Hand i hand med svårigheten och de höga hastigheterna går risken att köra omkull och skada sig.

Köpa Crosshjälm

En omkullkörning i hög fart innebär risk för kroppsskada. Det viktigaste, och också bland det mest ömtåliga, du har på din kropp är huvudet.

Dessvärre är det även väldigt svårt att reparera. Även för de allra bästa doktorerna och kirurgerna.

Därför ska DU se till att alltid skydda huvudet på bästa möjliga sätt. Och du gör det bäst med en riktigt bra motocrosshjälm som passar just ditt huvud perfekt!

När det är dags att köpa hjälm finns det ett antal saker att tänka på och steg att följa. Vi ska här försöka göra vårt för att guida dig i rätt riktning.

Men som vanligt spelar du, dina krav och önskemål en stor roll. Därför kan vi bara peka dig i rätt riktning, själva slutgiltiga köpbeslutet är helt ditt!

Vi Rekommenderar Motocrosshjälmar - Bra Köp


Troy Lee Designs - SE4 Mips

Troy Lee Designs - SE4 Beta Mips Crosshjälm

Pris: 2790:-

Shoei - WFX-WR Allegiant 

Shoei - WFX-WR Allegiant Crosshjälm

Pris: 7190:-

Shift - Whit3 Tarmac

Shift - Whit3 Tarmac Crosshjälm

Pris: 1160:-

[thrive_headline_focus title=”Olika Säkerhetskrav och Standards” orientation=”center”]

När du letar efter en hjälm kommer du komma i kontakt med olika säkerhetstester och säkerhetsstandards. Du kommer kanske höra och läsa om olika varianter.

Behöver du hålla koll på alla dessa? Nej det behöver du inte, men det kan ändå vara bra att veta lite om dem.

Dessa olika standards finns till för att underlätta för dig som kund. De innebär i korthet att en hjälm gått igenom vissa tester. Tester som utformats av respektive organisation för de olika standarderna.

En hjälm som klarat kraven blir då certifierad av just den organisationen.

Olika delar i världen har olika standards. Det bör du ha i åtanke om du handlar utanför Sveriges eller kanske Europas gränser.

Det finns som sagt – Olika Certifieringar

I Europa är det ECE 22.05 standarden som är ledande och används i över 50 länder. I USA heter den DOT (Department of Transportation) medan både Storbritannien såsom Australien har egna certifieringar.

Den världsledande är numera dock SNELL foundation och därför vill många märken helst tillverka hjälmar som möter kraven från Snell. De har lite striktare krav på vad en hjälm ska klara av att hantera och ger dig som kund den bästa möjliga produkten.

Frågan varför det finns olika är legitim, men inte helt lätt att besvara.

Hör upp: Det du ska kolla upp är så att hjälmen du köper åtminstone fyller kraven från någon av de större certifieringarna. Och köper du en hjälm av en seriös butik så kan du vara trygg med att hjälmen garanterat är godkänd.

Testade och certifierade crosshjälmar har på baksidan av hjälmen en liten dekal där det tydligt framgår vilken standard den hjälmen har mött och klarat av.

[thrive_headline_focus title=”En Crosshjälms Passform” orientation=”center”]

Hur din nya crosshjälm passar, sitter och känns på ditt huvud är den absolut viktigaste detaljen i ditt hjälmköp.

Köper du en väldigt dyr, och då säker hjälm, som passar dåligt är det i stort sett pengar kastade i sjön.

En hjälm för Motocross och Enduro ska sitta perfekt på huvudet men inte trycka för mycket eller kännas för tight.

När Du Provar & Testar Crosshjälmar

Tips: När du testar hjälmen så se till att försök röra den framåt och bakåt. Den ska helst pressa ihop dina ögonbryn när du trycker den framåt men inte röra sig alls när du trycker den bakåt. Skulle det kännas som att den åker upp lite på huvudet när du rör den bakåt kan det vara fel storlek.

"Tänk även på att innermaterialet i hjälmen kan komma att sjunka och tryckas ihop lite efter att du använt den ett par gånger. Skulle så hjälmen sitta "lite" tight under första testet kan den i slutändan ändå passa helt perfekt."

Alla är vi ju olika och det gäller i högsta grad även våra huvud och dess form.

Därför kan en crosshjälm passa olika bra till olika personer. Detta är något att tänka på om du funderar på att köpa likadan hjälm som din kompis, se till att alltid ha testat en hjälm ordentligt innan du köper den.

[thrive_headline_focus title=”Olika Hjälmar – Olika Fördelar” orientation=”center”]

Du vill ju självklart ha en hjälm som skyddar dig och ditt huvud på bästa möjliga sätt. Men alla hjälmar är olika.

Tänk över vad du vill ha ut av din hjälm och vad som är viktigt för dig innan du bestämmer dig.

Crosshjälmar har olika egenskaper och specifikationer. Det skiljer en hel del mellan vikt, ventilation, utseende och självklart pris. Vårt råd är att du ska spendera så mycket du kan på en bra kvalitetshjälm som passar perfekt.

Det är trots allt en mycket viktig del i din utrustning.

Saker att tänka på vid köp av motocrosshjälm

 • Har hjälmen uttagbar och tvättbar inredning?
  Detta är väldigt smidigt och ibland helt nödvändigt, specielltvid tvätt och torkning. En smutsig och illaluktande hjälm är inte trevligt att dra på sig.
 • Vad är hjälmens skal tillverkat i för material?
  Skalet på hjälmen är en viktig skyddsdetalj. Det finns en rad med olika material, mycket beroende på vad hjälmen kostar. Håll koll på detta och välj hjälm med bra material.
 • Tänk på Hjälmens vikt?
  Är det en lätt hjälm eller är den tyngre. En lättare hjälm är att föredra. Ju mindre vikt desto bättre. Speciellt om du är ute och kör länge.
 • Crash Replacement?
  En del tillverkare erbjuder en ny hjälm, oftast till bättre pris, om du skulle råka krascha sönder en nyinköpt hjälm. Detta kan underlätta väldigt mycket om olyckan skulle vara framme.

Något annat som du även bör ta med i beräkningen är att olika märken och modeller har olika stora öppningar för glasögonen (goggles). Till exempel har Scott till synes större ramar på vissa modeller i glasögonen.

Därför är det bra att se till så att de crossglasögon du har passar till den hjälmen du planerar att köpa.

[thrive_headline_focus title=”Vart vända sig för att Köpa Hjälm?” orientation=”center”]

Köpa motocrosshjälm i butik eller online? Det är en fråga många ställer sig.

Men finns det ett enkelt svar egentligen?

Genom att köpa hjälm i en onlinebutik så kan du ibland kanske spara några kronor. Men det finns ett problem – du kan inte testa hjälmen innan köpet.

Detta har naturligtvis de bättre onlinebutikerna redan tänkt på och erbjuder nu bra kundservice med generösa villkor angående returer och byten.

Hos din lokala handlare kanske inte alla olika märken finns representerade, och det kan ju självklart vara en nackdel. Men vi anser ändå att det väger över åt handlaren när det kommer till en så viktigt utrustningsprodukt som hjälmen.

Hör upp: Vi rekommenderar dig att köpa hjälmen hos din lokala handlare. Du har då möjlighet att prova flera olika hjälmar. För att den ska kunna skydda dig på allra bästa sätt är passform a och o.

Är det så att du har en favorithjälm och märke? En modell som du köpt tidigare där du vet storleken som passar - då kan du utan tvekan köpa online.

Butiker med Crosshjälmar & Utrustning


Här hittar du de motocross- och endurobutiker som vi samarbetar med eller rekommenderar. Gäller både markbutiker som onlinebutiker.

Är det kanske så att du inte inte riktigt vet vart din närmsta crosshandlare ligger - då har du tur. Vi har nämligen byggt upp en rad med samarbeten med butiker över hela vårt avlånga Sverige.

Du hittar dom genom att klicka dig vidare här nedanför.

[thrive_headline_focus title=”Köpa Begagnad MotocrossHjälm?” orientation=”center”]

Frågan om att köpa sig en begagnad hjälm får vi ofta. Och vi förstår det. Kostnaden för att köpa en hjälm är hög.

Men att köpa en använd hjälm är något vi avråder dig ifrån att göra.

Det stora problemet är att du inte har en aning om vad som hjälmen har varit med om. Den kan se ok ut på utsidan och verka vara i bra skick. Den kan dock mycket väl ha skador på innerdelarna utan att det syns från utsidan. Om hjälmen har varit med om ett flertal små eller en stora smällar kan den i värsta fall vara redo för att kastas.

Är det en nära kompis där du vet exakt vad hjälmen använts till och utsatts för. Då kan det vara ok.

Vår Rekommendation är:

Köp alltid en ny motocrosshjälm istället för en begagnad!
Det gäller även när den du har varit med om en större krasch.

Nu har du precis läst och fått lite mer information angående den viktiga crosshjälmen. Är det så att du har något att tillägga eller om du skulle ha några ytterligare frågor? Då är du mer än välkommen att kontakta oss. Och det gör du enklast här!