Varukorg

# Snabba leveranser

# Gratis Frakt vid köp över 1000 kr!

Allt om Motocrosskydd

Allt om Motocrosskydd

Att köra motocross och enduro är först och främst – väldigt roligt. Och vi menar verkligen VÄLDIGT roligt!

Men det innebär också att man utsätter sig för vissa risker. Det går inte att komma ifrån, för så är det!

Men det går att minimera risken och eventuella skador genom att använda bra och korrekt passande skyddsutrustning. Om du väljer de bästa crosskydden och den som passar dig bäst ger du dig själv en bra chans att undvika skador.

Samtidigt som du får ut maximalt med kul och härlig åkning.

Och här sitter vi alla i samma båt. För det kvittar om du är jätteduktig och kör SM eller om du är nybörjare – förr eller senare kommer vi alla att köra omkull. Så är det. PUNKT!

Och när vurpan så sker. Har du då, förhoppningsvis, varit förutseende och har rätt sorts skyddsutrustning på dig. Kommer du förhoppningsvis bara behöva borsta bort sanden och hoppa upp på hojen igen.

De olika Motocrosskydden du behöver

Utöver alla de viktiga produkterna som du kan se på utsidan av en crossförare som t ex hjälm, kläder och stövlar finns det en hel radda med skydd under allt detta.

Här listar vi allt i ordning – med början uppifrån:
(det är inte ett absolut måste att använda alla olika skyddsprodukterna, långt ifrån alla gör det men det är ändå att rekommendera)

  • Motocrossglasögon
  • Nackskydd (neckbrace)
  • Ryggskydd
  • Överkroppsskydd
  • Armbågsskydd
  • Knäskydd eller Knästöd (kneebrace)

Som du ser är det ganska många skyddsprodukter som krävs, eller som i alla fall rekommenderas. Det innebär i sin tur också att totalkostnaden för en hel skyddsutrustning blir ganska stor.

Vi försöker här på crosskläder.se att göra det lite billigare att köpa kläder och skydd för dig som kör.

Här nedan följer nu information om de olika specifika skyddsprodukterna och varför de kan var bra för dig.

Armbågsskydd för Motocross

Ett par armbågsskydd är faktiskt en väldigt viktig del i din skyddsutrustning. Det är annars en av produkterna som många gånger glöms bort.

Faktum är att dina armbågar är den del av kroppen som är sämst skyddad av din cykel och dess skärmar. Därför får de ta en hel del sprut och annat flygande material.

Om man använder sig av en korrekt körställning sticker de även ut en bit från kroppen och blir på så sätt extra utsatta.

När du trillar av motorcykeln (och det kommer du att göra) är risken överhängande att armbågarna kommer gå i marken först. Beroende på underlaget kan detta göra ont eller mycket ont.

Kör du i skogen finns risken att utstickande träd och grenar träffar dig på fel ställe. Fel ställe är många gånger just armbågarna, detta eftersom de sticker ut en bit från övriga kroppen.

Att ha en skadad armbåge är väldigt frustrerande och det är många gånger även då man verkligen förstår hur vital den är för kroppens form och funktion.

Vi hoppas att fler börjar använda armbågsskydd!

Knäskydd för Motocross

Knäskydd gör samma sak för ditt knä som ett armbågsskydd gör för din armbåge.

När du kör är ditt knä ofta väldigt nära marken, speciellt då i kurvor. Om du även kör tillsammans med andra är det även utsatt för sprut från deras bakhjul. Detta sprut kan ibland vara väldigt påfrestande och göra ont, speciellt då det innehåller mycket sten.

Vid en krasch kommer dina knän ta en stor del av smällen mot marken. Skulle underlaget vara hårt eller fullt av sten kan du då ådra dig allvarliga skador.

Det kan självklart även ske om marken skulle vara mjuk. Det kan då handla om att du riskerar att få många kilon över dig i form av en motorcykel.

Bra knäskydd skyddar dina knän vid vurpor och mot annan påverkan som kan hända när du kör på bana eller i skog.

Ett tips: När du provar knäskydd så gör det ihop med stövlar och crossbyxorna som du kommer att använda. Se till att allt passar tillsammans och att du har god rörlighet.

Kneebrace (Knästöd) för Motocross

Att svänga och ta kurvor på ett bra och snabbt sätt är ett utav de svåraste momenten att klara av när man kör cross.

Det krävs väldigt mycket träning för att få till det så bra som möjligt. Och ändå kommer det alltid att finnas detaljer att jobba på när det kommer till kurvteknik.

Att använda sig av rätt kurvteknik innebär att du minimerar risken för allvarliga knäskador. Men du kommer aldrig att kunna få bort all risk som kommer med crossåkning.

Problemet är att du riskerar att fastna med foten och benet i underlaget och sedan vrids benet/knät åt fel håll.

Du kan dock minska risken för vridning med ett bra knäskydd eller stöd. Det kan många gånger vara skillnaden mellan att reda ut det eller tvingas till en operation.

Ett bra knästöd (kneebrace) är designat till att motverka eller minska risken för felaktig vridning. Eller i vissa fall minimera knäskadans allvarlighet.

Det kan även hjälpa till att stabilisera ett redan skadat knä genom att minska rörligheten åt fel håll.

Ankel-stöd/support för Motocross

Din fot och din ankel består av en mängd små ben.

Med tanke på att området är relativt litet kan man tänka sig att dessa ben inte är så starka var för sig. De är med andra ord inte tänkta att klara av påfrestningar och tyngder som en 150 kilos motorcykel kan skapa.

Skulle du vara på väg att köra omkull eller få ett kast kommer du automatiskt att fälla ut ena benet för att kompensera och försöka rädda situationen, det är då din ankel får ta en stor del av denna smäll.

Då ett ankelstöd eller ankelsupport ska förhindra översträckning, hjälpa till att stabilisera och minska på dålig rörlighet är de också helt perfekt för den som har en tidigare skadad ankel.

Allt för att få mer åktid.

Handleds-stöd/support för Motocross

Detta skydd är tänkt att säkra din handled mot översträckning samt för att stabilisera upp en svag handled. Vid en vurpa finns risken att denna översträcks och du skadar dig allvarligt.

Vid en ”normal” krasch kommer du att försöka ta emot dig med armarna för att förhindra att slå i huvud med mera (dock ska detta försöka undvikas men det krävs idog träning).

Om du då inte använder ett skyddsstöd för din handled finns risken att den bryts för mycket åt fel håll, i värsta fall med benbrott som följd eller iaf med ligaments problem. En sådan skada kan hålla dig borta från banan under en väldigt lång tid.

Att köra med ett handledsskydd kan kännas hindrande till en början, speciellt då du inte är van. Ett tips är att då börja men något enklare eller kanske en hård tejpning innan du börjar känna dig mer komfortabel.

Ett bra handledsstöd hjälper även till att stabilisera och förhindra översträckning vilket är perfekt om du har en redan skadad handled och vill fortsätta köra.

Vi sammanfattar

Din skyddsutrustning är väldigt viktig när det kommer till motocross- och enduroåkning.

Det är mycket att hålla koll på och att köpa som nybörjare. Men det finns egentligen inga genvägar. Du och din kropp är så viktig att skydda och ta hand om.

Prova, låt det ta tid och var inte rädd att spendera lite pengar. Då kommer det att bli bra.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gratis Frakt

Vid köp över 1000 kr
(annars 99 kr)

30-dagars Full Returrätt

Smidiga returer. Testa och prova. Du har 30 dagar på dig

Enkla betalningar med Klarna

Smidiga och trygga betalningar med Klarna

Vi Älskar Varumärken

Hitta flera av dina absoluta favoritmärken här hos oss